Spara pengar

Jag har hört från olika delar av Sverige att man börjat ransonera teststickor för blodsockerkontroll för barn med diabetes typ 1. Tydligen anser inköparna på landstingen, eller vem som nu bestämmer om receptbelagda hjälpmedel, att det ska räcka med åtta stickor om dagen för ett diabetesbarn. Vill man använda fler så får man betala det själv. 

Åtta stickor är ungefär vad vi gör av med under en vanlig dag. Får Moira en känning eller om hon har en infektion i kroppen så går det åt fler, ibland många fler. Men det är ju inte så att vi VILL testa blodsockret många gånger varje dag, diabetesbarnen ser ut som vandrande nåldynor ändå, de riskerar att få nedsatt känsel i fingertopparna, det gör ont, tar tid och är bökigt. Någon större risk för "missbruk" av teststickor finns alltså inte.

Men eftersom man vet att alla värden över 10 i blodsocker är skadliga för de små blodkärlen i bland annat ögon och njurar så vill man göra så gott man kan för att hålla blodsockret i schack. Att testa blodsockret är i princip vårt enda vapen mot framtida följsjukdomar, och vårt enda sätt att se hur blodsockret ligger. Blodsockermätare för hemmabruk har inte funnits i särskilt många år, men sedan de kom har våra diabetiker lyckats hålla blodsockren på en bättre nivå. Läkarna hoppas och tror att när våra barn väl blir stora så kommer vi inte att se följdsjukdomar i samma omfattning som tidigare. Vi vill kunna testa sockret tillräckligt ofta för att säkerställa att vi har en god kontroll över blodsockervärdena. Varken mer eller mindre.

Man kan säga att vi investerar i framtiden. Bättre blodsockerkontroll idag = stor besparing för samhället i form av färre dyra följdsjukdomar. Det må vara hänt att dagens behandlingsform är förknippat med en direkt kostnad idag, men det ska vägas mot kostnaden för till exempel en transplanterad njure i framtiden.

Varje landsting beslutar själva om det ska finnas några restriktioner för teststickor, och vi håller tummarna för att inga sådana dumheter dyker upp här i Dalarna. De kortsiktiga politiska beslut som fattas idag får stora konsekvenser för lång tid framöver och restriktioner för teststickor kan komma att kosta mer än det smakar så småningom. Men det är klart, det märker vi ju ändå inte förrän om flera mandatperioder och då finns det nog en del som innerligt hoppas att vi inte minns vem som låg bakom de dåliga besluten i början av seklet ...

Kommentarer:
Postat av: MFC

Helt sjukt om det är sant, vilket det ju måste vara eftersom du skriver om det.

Ransonering av blodstickor.. bisarrt!

Postat av: Ulrika på den här bloggen

Hej! Javisst är det tokigt. Och kortsiktigt. Men vi ringde idag för att få nytt recept på stickor och det gick alldeles utmärkt. Inga restriktioner här i Dalarna än alltså. Puh.

2006-02-23 @ 20:52:24
URL: http://macgregor.webblogg.se

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits