Fikadags på jobbet

Så var det dags igen. På mammans jobb har vi fredagsfika och en lista upptejpad på fikarumsdörren talar om vem det är som bjuder på fikabröd. På fredag är det min tur. Fredagsfikat är mycket uppskattat och mina sötsakssugna kollegor gnuggar händerna av förtjusning när det står ett par sockerkaksformar på bordet. Finns det dessutom en skål vid sidan av med grädde, glass, vaniljsås eller något annat smaskigt så blir lyckan total.

Undrar just hur deras miner kommer att se ut på fredag förmiddag när fikabordet är uppdukat med Annas nyttiga bröd, havretekakor, ost, skinka, philadelphiaost, sockerfri marmelad (St Dalfour - prova blåbärsmarmeladen! Mmmm ...) och diverse skivade grönsaker. Ha! Ingen sockerchock där inte! Återkommer med rapport på deras reaktioner. Här är receptet på Annas nyttiga bröd, det är alltså Anna Skipper i "Du är vad du äter" som publicerat detta recept på sin
hemsida och på TV3s. Prova du med!

5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0,5 dl sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filen och sirapen. Smöra och bröa två 1,5 liters avlånga formar. Grädda ca 100 minuter. Alternativ - gör halva satsen i en brödform och grädda 60 minuter.

Helt sjukt

- Babba, jag är lite däbbt i däsan! väser Moira mellan en hostning och en snytning. Kleenex-asken är snart slut. En infektion innebär 16 i blodsocker innan frukost. Härligt.

Just nu jäser fröken i soffan. Tittar på film iklädd mammans morgonrock (familjens mjukaste, den var en julklapp till mamman men hann inte ens invigas av sin rättmätige ägare innan den adopterades av Moira) och snyter sig var 5:e minut.

Hörde någonstans att det finns omkring 200 förkylningsvirus. För varje virus man utsätts för utvecklar kroppen antikroppar för just det viruset och man blir immun. Jag trodde att vi hade avverkat de där 200 vid det här laget, men det finns visst några "oprovade" kvar än.

Men hellre förkylning än magsjuka. Storebror fick descinficeras igår efter skolan när det konstaterades att han spenderat eftermiddagen hos kompisen som precis tillfrisknat från magsjuka, och vars pappa nu ligger hemma och kräks. - Tvätta händerna! Med tvål! Ordentligt! Och en gång till också! löd ordern. Nu håller vi tummarna för att alla baciller försvann ner i handfatet.

Ihopdeppade

Nu har Stora Diabetesdepressionen drabbat föräldrarna MacGregor. Knappade just in värden på www.blodsocker.se och inser att nästa HbA1c inte kommer att bli roligt. Det ska tas på måndag nästa vecka, och det innebär att den överdjävliga veckan i Åre (ur blodsockersynpunkt, annars var det ett himla trevligt sportlov!) kommer att väga riktigt tungt. Hej och hå.

Gick samtidigt tillbaks i tiden på www.blodsocker.se och kikade lite på värdena i slutet av förra sommaren. Vilken räkmacka! Flera veckor i stöten kunde värdena ligga mellan 4-10, med enstaka hopp uppåt eller neråt. Och vi som tyckte att det var hoppigt då, vi visste inte vad vi pratade om.

Helt plötsligt har värden på över 20 börjat dyka upp. Blandat med känningar på ner till 1,9. Så höga och låga värden har vi inte haft förut. Är det hormonerna månne tro? Vi kan också konstatera att vårt eget humör svänger i takt med blodsockervärdena. Tur att vi har varandra i alla fall, jag kan inte tänka mig hur jobbigt det skulle vara att gå igenom allt det här ensam, utan en partner som förstår hur man mår. Hur skulle man då hitta kraft att klara av en dag till? Och helst också ork att stötta Moira (det är allra jobbigast för henne förstås, det märks att hon påverkas av både höga och låga värden) och även storebror som vi inte får glömma bort.

Nu ska vi gå igenom kurvorna på www.blodsocker.se och se om vi kan hitta några trender. Se om det finns några ändringar vi kan göra i insulindoserna. Annars får vi ringa läkaren och be om hjälp. Om inte hon hinner ringa före oss, hon blir väl alldeles skärrad när hon ser Moiras HbA1c i nästa vecka ...

Ingen mat idag, men hon klarar väl sig ändå?

Moira ringde idag vid lunchtid. Det brukar hon alltid göra för att få veta hur många enheter insulin hon ska ta. Det är svårt att kommunicera med henne på telefon i vanliga fall, idag var det stört omöjligt!

När Moira är låg kan saker och ting bli lite osammanhängande och man får försöka pussla ihop de fragmentariska bitarna som studsar ur luren och in i örat. Idag var hon låg, 3,4 så när vi väl lyckats enas över den informationen och bestämt hur vi skulle göra så kom nästa problem.
- Det finns ingen mat till mig! skrek hon i mitt öra.
- Vadå ingen mat till dig? replikerade jag (jag är i detta fallet pappan).
- Det finns ingen mat, fattaru inte?
Hon var upprörd stumpan, och helt förståeligt. Vem skulle inte bli upprörd om man inte fick sin lunchmat, speciellt när man är diabetiker och har lågt blodsocker? Jag vet hur själv hur irriterad jag kan bli när det kurrar i magen och det är tomt i kylskåpet, och då är ändå mitt blodsockervärde aldrig i närheten av de nivåer Moiras kan sjunka till. Jag bad att få prata med en vuxen och efter mycket om och men så gav hon luren till fritidspedagogen. Fröken var sjuk och han var ensam med barnen. Alldeles riktigt, Moiras mat hade inte dykt upp. Det fanns soppa till alla de andra barnen men hennes pannbiff med pasta var inte där, -Köket måste ha glömt!

Jag och mamman har en dialog med köket varje vecka. Det är alltid vi som ringer upp, oftast på måndag eftersom den utlovade matsedeln för veckan oftast inte dyker upp, vare sig via mejl, på skolans hemsida eller i Moiras veckobrev. Vi går då igenom veckans mat för att se vad som är lämpligt att äta för pappas prinsessa. I onsdags serverades curryfisk och potatis, - Tvi, säger dottern, - Ät, säger pappan. Det är alltså inte i första hand en fråga om vad hon tycker om eller inte, det är en fråga om vad hon står sig på. Soppa fungerar helt enkelt inte, vi har prövat alla sorter och flera gånger med minimala insulininjektioner men resultatet är alltid detsamma, hon sjunker och blir låg.

Så då börjar diskussionen med personalen igen om inte dottern kan äta soppan ändå. Efter många om och men fixar köket en nödlösning, och under tiden pastan kokar får hon klara sig på en banan och macka (som visade sig vara sirapslimpa, inte det allra bästa ur blodsockersynpunkt alltså). Resultatet blev stor frustration, kortare lunchrast för Moira, stressad pappa och högt blodsocker till eftermiddagen. Tänk vad mycket enklare det skulle vara om alla bara höll sig till det vi kommit överens om.

Back to normal

Efter en lång, härlig vecka i Åre (Tack Mix Megapol!) så är vi nu hemma i Falun igen. Vädret i Åre var väl sisådär, på alla vykort jag sett från Åre så är det alltid solsken och klarblå himmel, men det var det minsann inte när vi var där. Vi hade ett par dagar då solen vågade sig fram en stund och då passade vi på att åka skidor både på längden och utför, men sen var det sånt busväder att vi valde att stanna på hotellet och leka i äventyrsbadet istället. Härligt att sitta i bubbelpool när det är snöstorm utanför fönstren!

Åre 2006
Pappa, storebror och lillasyster på tur.

Vi bodde alltså på hotell och lärde oss läxan att aldrig mer utelämna oss till restaurangmat i en hel vecka. Visst tyckte ungarna att det var gott med hamburgare, pommes, pannkakor och pan pizza (till en början i alla fall) men Moiras värden hade knappast kunnat vara sämre. Trots att vi rörde på oss mest hela tiden, framförallt hon som sprang upp till rutschbanan minst hundra gånger om dagen, så låg hon konstant högt. Tänk att kosten har så stor inverkan på blodsockret! Det var ju liksom inte low-carb om man säger så.

Men nu är vi tillbaks i normala gängor, med bra mat både hemma och i skolan. Och vips så ligger hon mycket bättre och vi drar en lättnadens suck.

En viss lättnad känner vi också över att det inte blev några brutna ben - det är trots allt snart 20 år sedan någon av oss vuxna stod på ett par slalomskidor. Men det gick över förväntan. Vi tog oss ner i alla fall, men något pris för snyggaste åk lär ingen av oss få. Brutna ben blev det dock här på hemmaplan, stackars mormor bröt handleden när hon skulle vara snäll och skotta vår uppfart när vi var borta. Det är inte utan att vi känner oss lätt skyldiga ...

Varför stirrar de?

Hur många gånger har din blick stannat bara lite för länge på någon som sitter i rullstol eller har något annat funktionshinder som syns? Det är lätt hänt, trots att man inte menar något illa. Det känns ibland lika illa att vika undan med blicken. Många av oss borde tänka mer på att se människan och inte funktionshindret.

Moiras diabetes syns för det mesta inte. Men är vi på stan och ska äta lunch eller mellis så blir sjukdomen helt plötsligt synlig. Vi brukar försöka smyga lite med blodsockerkoll och insulin, tänka på vilket bord vi väljer i restaurangen och så, men alltid är det någon som uppmärksammar vad vi håller på med.

Moira har överseende med barn som tittar när hon kollar sitt blodsocker eller tar insulin. Hon förstår att de är intresserade och undrar vad det är för manicker hon håller på med. Men när vuxna människor stirrar blir hon irriterad. De borde veta bättre! Är hon på humör så stirrar hon tillbaka, ilsket. Men det hjälper bara ibland. Andra gånger orkar hon inte vara kaxig utan frågar uppgivet "Men mamma, varför måste de stirra så? De är ju vuxna!" Vad svarar man på det? Man undrar hur folk tänker ibland.


hits