Adventskalender

För några år sedan broderade jag en adventskalender till barnen. Det tog visserligen ett par år för den att bli färdig, men till slut hängde den i alla fall där i hallen, med 24 små ringar längst ner i kanten som bara väntade på att bli fyllda med små söta paket, ett för varje dag fram till jul. Enkel matte: 2 barn x 24 dagar = 48 små saker som ska letas rätt på i olika butiker, slås in i pyttesmå paket och hängas upp för att åstadkomma det där särskilda glittret i de små barnaögonen när de skall öppnas varje morgon.

Det där var väl kul i ett par år. Tills jag tröttnade rejält på att leta småsaker på varenda tjänsteresa för att hinna få ihop till 48 paket innan 1:a december! Förra året blev en riktig nödlösning, jag skäms nästan för att skriva det men jag gör det ändå - dietorelle varvade med femkronor. Kan det bli mer fantasilöst?

Så i år har jag hämtat inspiration från en fantastisk Australisk blogg -
Loobylu. Claire håller som bäst på att göra en kalender till sin dotter, där varje dag bjuder på en lapp med något roligt som familjen ska göra tillsammans samma dag. Det är ju strålande! Det är naturligtvis så det ska vara! Det är ju liksom hela grejen med advent, att mysa, umgås och vänta in julen tillsammans. Så jag har börjat plita ner aktiviteter som familjen MacGregor ska ägna sig åt kommande vinterkvällar. Här är några exempel:

  1. Fotbad och målade tånaglar för den som vill
  2. Göra smällkarameller
  3. Skriva brev till tomten
  4. Åka och bowla
  5. Gå på bio
  6. Spela fia med knuff
  7. Äta middag på restaurang
  8. Åka snowracer
  9. Lägga pussel
  10. Göra egna julkort
  11. Sova på vardagsrumsgolvet
  12. Ta en promenad jättesent och titta på stjärnorna
  13. Gör en snögubbe (om det inte finns någon snö: Klia pappa på ryggen)
  14. Gör snöänglar (om det inte finns någon snö: Klia mamma på ryggen)
De två sista får jag modifiera lite, med vädret vi har just nu så blir det två glada föräldrar och två mindre glada barn annars. Men det saknas några än så länge - kan ni komma på fler saker? Tipsa gärna! (Ni som känner och umgås med våra barn har härmed tystnadsplikt om innehållet i detta inlägg.)

Kommentarer:
Postat av: Ella

Hej, vilken underbar idé, den tror jag att jag kopierar och använder den fina broderade julkalendern igen. Måste erkänna att jag gav upp att leta paket efter bara två jular...

2005-11-26 @ 08:07:08
Postat av: Ulrika på den här bloggen

Hej Ella, roligt att du också gillade den nya adventskalendern. Låt mig få veta om du kommer på några bra saker att göra, jag har idétorka!

Postat av: Bloggblad

Det var ambitiöst så jag blir knottrig... Jag inser att jag nog ska låta bli bloggandet fram till jul, jag verkar vara rätt ensam som antitant.

Men jag kan meddela att det idag i min skola fattades beslut om att minimera och med tiden helt få bort alla sockerkalas så fort något ska firas eller när det ska mysas. Vi har i år ingen diabetiker, men ganska många beronde... Ett himla bra beslut!

2005-11-29 @ 21:16:12
URL: http://bloggblad.blogspot.com
Postat av: Nettan

Hej Ulrika!

Vet inte om du kom på fler saker? Men annars kan ni ju göra något med varsitt barn, du och Moira åker till badhuset medan maken din och sonen hittar på något annat kul! Och sedan skiftas om!

Tror jag ska kopiera din idé till nästa år!

Kram
Nettan

2005-12-12 @ 16:40:44
URL: http://www.reflektioner.org
Postat av: Ulrika på den här bloggen

Bloggblad: Det var trots allt mindre ambitiöst än att shoppa små presenter i 48 exemplar i alla fall! Jag är avundsjuk på att er skola kommit så långt i sockerkampen. Vi kämpar på, men med julen i antågandet så följer automatiskt en hinla massa fikande och firande med godis. Suck.

Nettan: Lyckades till slut få fram 24 olika aktiviteter, samtliga där hela familjen gör något tillsammans. Men att göra som du föreslår ska vi nog ta fasta på när julhelgen är över, det behövs lite "ensamtid" med båda barnen för att inte tappa bort varandra i all vardagsstress. Tack för tipset!

Kram!

2005-12-18 @ 11:04:03
URL: http://macgregor.webblogg.se

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits