Ett tidsperspektiv

Vi har hela livet framför oss, tid är det enda vi har gott om! Är det någon som hört dessa uttryck? De stämmer inte på vår familj alla fall. Möjligtvis har vi den resterande delen av vårt liv framför oss men tid är något som alltid fattas.

 

Som förälder till en diabetiker måste man jämt ha koll på tiden. Det är alltid något som skall göras inom en snar framtid, och då pratar vi timmar och minuter. Nu när barnen har sommarlov så vill man hinna med så mycket. Det här är säkerligen ett problem som gäller i alla barnfamiljer men just tidspassningen är lite speciell när diabetes är inblandat. Det är mellis och lunch, sen så är det mellis och middag och så är det kvällis. Det går liksom inte att hoppa över någon av dessa. Är man ute kan man alltid ta med sig någon smörgås eller liknande för mellanmålen men är det runt lunch eller middag så börjar problemen. För det första så finns det inte så mycket restauranger här uppe i Falun och för det andra så serverar de restauranger som finns oftast hamburgare, pommes frites, pizza eller pannkaka. Inte direkt en drömmeny för en diabetiker. Vistt kan dottern äta även sådant men det får inte bli för ofta. Detta skapar alltså ett tidsproblem för oss. När vi åker och gör något måste det antingen finnas en acceptabel restaurang i närheten eller så bör stället vi åker till ligga någorlunda nära hemmet så att vi kan åka hem och laga lunch till barnen.

 

Ett problem till är att jag, pappan, är en obotlig tidsoptimist så timmarna räcker aldrig till för det jag planerat. Och jag lär mig aldrig heller! Många är de gångerna vi slängt oss i bilen för att hinna hem eller ner på stan för att snabbt hitta ett ställe som har mat som både jag och dottern accepterar. Och då blir det oftast hon som vinner striden över restaurangvalet och där sitter jag sen och försöker räkna ut hur många enheter insulin hon behöver till sin portion. Som tur var finns mamman alltid anträffbar på telefon så jag kan ringa och rådfråga henne om doserna. Sen måste man ju också räkna med det vi gjort, spelat golf, badat eller liknande och det vi planerar att göra efter maten och verkligen tänka efter om tiden räcker till för det innan dosen bestäms. Men tiden räcker som sagt oftast inte till, även om jag tror det så det blir som ett Moment 22 för mig.


Kommentarer:
Postat av: Emma

Hej!
Förstår att ni har det strul med maten, det är ett himla sjå med insulindoser så fort man äter ute. Är själv diabetiker så jag vet. Är väldigt imponerad över hur bra ni sköter om er dotter! Har en systerson på 5 år med diabetiker, och syrran har det inte lätt där...

Ett tips på mat att ha med är pastasallad. Enkelt, gott och lätt att ha med i kylväska, så behöver ni inte rusa hem. Hoppas att dottern inte är kräsen ;)

Ha det bra i sommarvärmen!

Postat av: Emma

Blev visst en konstig mening här ovanför. Systersonen har förstås diabetes och inte diabetiker :)

2005-07-01 @ 22:57:24
Postat av: Ulrika på den här bloggen

Tack Emma - både för uppmuntran och mattips. Vi är ju ändå granska "nya" på det här med diabetes, så vi har mycket att lära än, inte minst från mer erfarna diabetiker, som du själv.

Visst är hon kräsen den lilla, men hon är ändå stor nog att förstå vilken mat som är bättre för henne, och hyfsat villig att prova nya saker. Pastasallad ska vi definitivt prova, vet faktiskt inte varför vi inte tänkt på det själva!

Tack och ha det så gott i värmen du också!
Kram/Ulrika

2005-07-02 @ 13:18:42
URL: http://macgregor.webblogg.se

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits