Tack för uppmuntran TV4

Vi har precis sett dokumentären på TV4 som vi skrev om i ett inlägg nedan, "Vi kan rädda dem", med Bo Holmström. Känner oss lite avslagna så här efter sändningen. Vi hade hoppats på mer om stamcellsforskning och mindre om svåra komplikationer. Men, men, vad kan man förvänta sig av ett kommersiellt TV-bolag som vill ha höga tittarsiffror - då drar förstås njurpaj, benbrott och blindhet fler tittare. Att Bo Holmström så snart tillfälle bjöds ledde frågan till " ... och det kan man alltså dö av?" verkar vara en jakt på sensationsrubriker och inget annat.

 

Samtidigt så blir man som förälder till ett barn med diabetes nedstämd av uttalandet från en av läkarna att senkomplikationer drabbar alla diabetiker förr eller senare, och att dagens hjälpmedel med mätare och insuliner endast fördröjer komplikationerna med 5-10 år. Våra läkare hävdar att så inte är fallet - tvärtom tror de att vi kanske inte kommer att få se särskilt mycket, om alls några, komplikationer hos dagens barndiabetiker när de är äldre. Vem ska man tro på?

 

Men det var ändå ett bra program för donationsregistret, och det är ju alltid lovvärt.


Kommentarer:
Postat av: Nettan (igen

Så här tror jag och tänker efter att ha vuxit upp med en mamma som avled pga komplikationerna! Gårdagens insulin, vi snackar 40-50-talet var värdelöst, det var ju gjort på insulin från djur (gris ev även andra sorter!) och biverkningarna utblev ju inte eftersom det förstörde organen på diabetessjuka! Dagens insulin är ju så vitt jag vet syntetiskt och i och med det så ska ju diabetesen inte behöva leda till så mycket följdsjukdomar om man sköter sig och håller koll på värdena! Så bara det finns en bra balans och att man har läkarkontroll så ska ju de tidigare följdsjukdomarna inte lika hotande för dagens barn! Jag hade också hoppats på mer om stamcellsforskningen än vad som visades!
Kram

Postat av: Ulrika på den här bloggen

Nettan: Tråkigt med din mamma. Vi hoppas också att vi ska se mindre av följdsjukdomarna när våra barn växer upp. Vi drar vårt strå till stacken och försöker ge Moira goda vanor och rutiner medan hon är liten.

Stamcellsforskningen är mycket intressant, inga avstötningsmediciner och större tillgång. Kanske framtida botemedel?

Tack för ditt stöd, Nettan!
Kram,
Ulrika

2005-08-10 @ 22:48:43
URL: http://macgregor.webblogg.se
Postat av: Björn Bergqvsit

Hej och tack för ett bra program TV4. Personligen vet jag diabetiker som levt i över 5o år med diabetes och har små och även inga komplikationer alls. Detta då de också tog det gamla "grisinsulinet" som hade sämre verkan än det nya humaninsulinet. Har själv haft diabetes i snart 22 år (är 25 år och insjuknade vid 3,5 års ålder)och har inga komplikationer vad synes än. Hoppas få slippa det likt alla andra. Täta besök på sjukhus var 3-4 månad hjälper också till att förebygga detta varför alla typ1-diabetiker och deras föräldrar inte behöver oroa sig. Har själv använt "grisinsulin" de första 12 åren och sedan 1995 (10 år) använt humaninsulin. Motionerar varje dag men idrottar inte vilket också hjälper hälsan.

Med vänliga hälsningar
Björn Bergqvist

2005-08-17 @ 21:19:17
Postat av: Ulrika på den här bloggen

Björn: Skönt att höra att du fortfarande inte har några komplikationer! Skönt också att höra att du känner till diabetiker som mår alldeles förträffligt efter så många år, Jag har också vänner som haft diabetes länge och har inga komplikationer. Men, som sagt, det är inget sensationsvärde i deras historier!

En fråga som vi föräldrar funderar en del på är vilken betydelse kosten har för den framtida hälsan. Just nu möter vi ganska mycket "låt-gå" mentalitet hos andra diabetesföräldrar, ge lite extra insulin så kan man äta vad man vill. Det känns inte riktigt rätt, tycker vi och försöker ge Moira en allsidig kost med lagom mängd kolhydrater och gärna långsamma sådana. Fikar gör vi bara ibland, en glass kan t.o.m. behövas på stranden, så det är ett bra tillfälle att "unna sig".

2005-08-18 @ 19:35:20
URL: http://macgregor.webblogg.se

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits