En helt vanlig dag

Så här kan en helt vanlig dag se ut för oss som har barn med diabetes. Det är ganska inrutat med tider, blodsockerkontroller, mat och insulin.

 

03.00 - Väckarklockan ringer. Kollar Moiras blodsocker i mörkret (blodsockermätare med inbyggd belysning) som visar sig vara 3,8. Hämtar 1/2 glas mjölk och en halv macka. Väcker Moira som dricker och äter halvsovandes. Vi somnar om.

 

06.30 - Väckarklockan ringer. Kollar Moiras blodsocker. 6,5. Perfekt, då kan hon få lite sovmorgon så här på sommarlovet. Men först är det Levemir, en spruta i benet. Moira halvsover fortfarande när jag ger injektionen. Läser en bok, det är för ljust för att somna om.

 

BS koll08.00 - Dags för frukost. Kollar Moira igen för säkerhets skull. 5,2. Hon får frukost på sängen (lite lyx måste man få ibland). Men först NovoRapid, injektion i magen. Vi stänger sovrumsdörren, Kitty är alldeles för spattig för att få vara med i sängen och vill bara äta upp leverpastejen.

 

10.00 - Dags för mellis. Kollar blodsockret. 8,9. Moira vill ha ett digestivekex och Fun light. Insulin i magen förstås.

 

12.00 - Lunchtime! Vi är på stan och här finns inte sådär vansinnigt mycket att välja på. McDonalds eller Åhléns. På McDonalds kan vi läsa oss till hur mycket fett och kolhydrater maten innehåller, och så brukar vi byta ut pommes frites mot morötter. Rätt OK. På Åhléns är det pannkakor som gäller (tycker Moira) och hur de är näringsmässigt går väl att diskutera. Idag har hon klänning på sig vilket komplicerar saker ytterligare, hon vill inte dra upp den förstås utan vi smyger in på toa och tar sprutan där istället. (Detta kostar oss fem spänn på Åhléns, inte för att fem spänn spelar någon roll men man tycker att det borde vara gratis att besöka de privata faciliteterna för att ta en insulininjektion). Idag blir det McDonalds, där bjuder de gentilt på polletten till toaletten om man ber snällt i kassan. Oops! Blodsockret är nu 13,9 - var kom det ifrån? Hon är inte så hungrig vilket är helt normalt när man har högt blodsocker. Får lite extra insulin för att kompensera för lunchen och få ner värdet något.

 

14.00 - Vi är hemma igen och jag hann inte ens ropa på Moira för mellis, hon har en känning och det visar sig att hon har 2,8. För mycket insulin till lunchen alltså. Nåväl, bättre lycka nästa gång. Hon rynkar på näsan åt Festisen - Cactus Lime. Vill hellre ha Strawberry Grapefruit. Noteras på inköpslistan. När hon inte känner sig lika skakig längre har blodsockret börjat stiga och hon kan få sitt mellis som vanligt, smörgås och mjölk. Och insulin efter att hon har ätit.

 

17.30 - Middag. Kyckling och potatisklyftor. Potatis är inte sådär jättebra för Moira, blodsockret stiger ganska häftigt, men klyftpotatis är i alla fall bättre än kokt potatis. Och ibland måste vi få äta potatis, annars dör vi av abstinens! Råa morotsstavar ger extra arbete åt magsäcken. Blodsockret har stigit ganska mycket, 14,3, en rekyl från det låga värdet tidigare. Viktigt att komma ihåg att inte lockas att ge för mycket insulin, då kan hon sjunka som en sten senare. Får insulinet innan maten eftersom hon ligger högt.

 

19.30 - Dags för andra dosen Levemir. Inleds med "tatten", in i sovrummet och sängen, injektionen tas i höger lår mot morgonens vänster. Måste variera oss så att det inte blir några knölar som ger sämre upptagningsförmåga.

 

20.30 - Kvällis. Kollar blodsockret igen, nu har hon 5,5. Riktigt bra, då kan vi köra normaldos insulin och ett bra kvällsfika med långsamma kolhydrater. Fullkornsmacka, mjölk, grönsaker.

 

23.00 - Sista kollen för dagen. Sticker för 8:e gången idag. Varierar även fingertopparna så att de inte ska bli ömma. Tar aldrig i pekfingrar och tummar, och aldrig mitt på fingerblomman, utan längs kanterna. Hon ser ut som om hon gått en rond med en ilsken igelkott på fingerspetsarna. 4,6. Hmm ... lite lågt. Avvaktar en stund för att se vart hon är på väg.

 

24.00 - Kollar igen och har man sett - hon har stigit till 6,5! Perfekt, då kan jag sova till 03.00 utan att oroa mig.


Kommentarer:
Postat av: Bloggblad

Ojoj, kan väl bara gratulera barnet som har föräldrar som orkar bry sig! Jag blir alldeles matt.

Postat av: Ulrika på den här bloggen

Ja, det ser kanske ganska häftigt ut, men när man väl är uppe i det så går det av bara farten. Det är ju inte som om vi har något alternativ - det ska bara göras! Men visst är vi trötta konstant, kanske därför vi blivit extra kinkiga med grannarnas nattsuddande ...

2005-08-01 @ 21:14:20
URL: http://macgregor.webblogg.se
Postat av: Anonym

Jag kanner ingen med barn som har diabetes sa jag maste fraga dig: ar det alltid sa har? For resten av hennes liv sa maste det kollas sa ofta eller gar det i perioder? Jag antar att det finns grader av diabetes med, kan det bli battre (for samre ar jag saker pa att det kan bli, det kan det ju alltid tyvarr)? Det ser iallafall ut som hon i princip kan ata vanlig mat, tur! Appropa grannar sa kan ni fa en av vara som kor traktor o garna tidigt pa morgnarna nar jag hoppas pa att barnen skall kunna fa sova ut...grrrrrrrr

2005-08-02 @ 07:22:41
Postat av: Ulrika på den här bloggen

Moira har diabetes typ 1, det man tidigare kallade barndiabetes - inte att föväxlas med typ 2, åldersdiabetes. Hon kommer alltid (tills de hittar ett botemedel förstås) att behöva kolla sitt blodsocker ofta och ta insulin till varje måltid och långtidsverkande insulin en eller ett par gånger om dagen.

Det krävs något tätare kontroller på barn och ungdomar, när de kommer ur puberteten så blir det lite lugnare (inte så mycket hormoner som spökar) men tills dess får vi kolla, kolla, kolla ...

Periodvis när vi ser ett mönster, att hon ligger bra på nätterna exempelvis så ska vi kunna hoppa över vissa kontroller, men det händer alltför sällan tyvärr.

Visst kan hon äta allt! Men värdena blir mycket jämnare av långsamma kolhydrater, och vi försöker att hålla mängden kolhydrater över dagen på en "lagom" nivå. Mer kolhydrater = mer insulin = risk för framtida övervikt och insulinresistens.

Mycket att tänka på, men faktum är att det mesta går på rutin nu, men vi bävar lite inför skolstarten när vi inte har "koll" på henne på samma sätt på dagarna.

Du, traktor behöver vi inte - en av våra grannar (inte de med festerna dock) har bestämt sig för att öppna industriverksamhet på tomten och tillverkar såna där vedeldade badtunnor. Så de har en alldeles egen traktor! Givetvis arbetar de med detta efter sitt vanliga jobb, företrädelsevis kvällar och helger ... Men tack för erbjudandet!

2005-08-02 @ 07:35:44
URL: http://macgregor.webblogg.se

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits