Är det här verkligen low-carb?

När människor runt oss hör att vi äter low-carb så tror de att det är en diet, ett sätt att äta nyttigt. De är ofta övertygade om att fett är farligt och att nyttigt är lika med magert. Därför blir de ibland förvånade när vi bjuder på en god middag med grädde i såsen och lyxig dessert. I kväll hade vi middagsgäster som känner till hur vi äter och därför förväntar sig fet mat utan kolhydrater. De blev inte besvikna. Så här såg menyn ut:

- Välkomstsnacks: stavar av parmesanost lindade i parmaskinka (Moira fixade), nötter
- Parmalindad fläskfilé med balsamsås och blomkålsmos, grönsallad
- Dessert: pannacotta med färska hallon

Ugnsstekta potatisklyftor fanns för barnen och gästerna, om de skulle sakna kolhydraterna. Men det gjorde de inte.

Här kommer recepten för den som vill prova:

Parmarullar
Parmesanost, skuren i fingertjocka stavar
Parmaskinka, skivor delade på två, det behövs inte så mycket till varje
Ruccolasallad

Rulla in en oststav och ett salladsblad i varje skinkskiva. Lägg upp på ett fat och garnera med resterande sallad.

Parmalindad fläskfilé med balsamsås ur Ola Lauritzson och Ulrika Davidssons bok "Våra bästa GI-recept"
4 port
500 g fläskfilé
5-6 soltorkade tomater (jag köpte inlagda i vitlöks och örtolja, Ridderhielms)
1/2 kruka basilika
50 g färsk parmesan
salt och peppar
1 pressad vitlöksklyfta (hoppade över den eftersom tomaterna var vitlökskryddade)
4 skivor parmaskinka
smör

Balsamsås
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor (hoppade jag över, kändes lite malplacerade här)
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Putsa fläskfilén och gör ett snitt längs hela filén. Grovhacka tomaterna, hacka basilikan och riv parmesanosten fint. Blanda alltsammans (med vitlöken om man vill) och lägg i snittet. Salta och peppra. Linda parmaskinkan runt filén. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna, lägg över i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 15 minuter.

Blanda grädde, balsamvinäger, kycklingfond (och vitlök om man vill) i en kastrull. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Skiva upp den helstekta fläskfilén i lagom stora skivor och häll över såsen.

Blomkålsmos
4 port
2 stora blomkålshuvuden
25 g smör
1 dl crème fraiche
salt och vitpeppar

Dela blomkålshuvudena i små buketter. Lägg i en stor kastrull med en bottenskyla vatten och smöret. Koka upp och låt småkoka tills blomkålen är helt mjuk, ca 30 minuter. Ta av från plattan och tillsätt crème fraiche. Vispa med elvisp tills det blir ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Panna cotta
4 port

5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1/2 dl socker eller sötningsmedel (fast jag tar lite mindre än 1/2 dl, det blir sötare med sötningsmedel)
2 gelatinblad

Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, på längden. Skrapa ur fröna med baksidan av en kniv. Lägg i fröna och själva vaniljstången i grädden. Värm upp och låt sjuda ca 10 minuter. Sila av grädden och rör ner sockret eller sötningsmedlet. Låt svalna en stund. Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Krama ur bladen och rör ner dem i den varma grädden tills de smält helt. Fördela blandningen i 4 vackra glas. Låt svalna och låt dem sedan stå och kallna helt i kylen (minst några timmar).

Servera gärna med någon fruktsalsa, hallon eller gör en gelé som spegel ovanpå pannacottan. Jag har provat hallongelé på tinade passerade hallon som jag lät koka upp. Rörde ner lite sötningsmedel och lite gelatinpulver, skedade över den kalla pannacottan och lät stelna en stund.

Smaklig spis!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits