Inga kolhydrater, tack!

Sedan en tid tillbaks försöker både jag, mamman, och pappan undvika kolhydrater i maten. Det har medfört några tappade kilon och för mig något ännu bättre - en tyst mage. Efter år av knöl, bök och bubbel är magen nu snäll och tyst, jag märker inte ens att jag har en! Är det så här det ska kännas? undrar jag smått chockerad.

Men nya matavanor innebär också nya recept. Böcker av Paulin och Lindberg inhandlas och studeras i detalj. Vad i allt detta low-carb och GI kan tänkas anpassas för just vår familj? Några maträtter har varit riktiga succéer, bland annat det här moset som inte ens den mest inbitne blomkålshataren kan motstå:

Blomkålsmos
1 stort blomkålshuvud
1 rejäl klick smör
2-3 msk crème fraiche
salt & peppar

Gör så här:
Smält smöret i en stor kastrull. Lägg i blomkålen, delad i SMÅ buketter, och lägg på locket. Låt puttra på svag värme i ca 1 timme, rör om då och då så att det inte bränns vid i botten.

När blomkålen är riktigt mjuk, ta av den från plattan och vispa till ett fluffigt mos med en elvisp. Tillsätt crème fraiche, salt och peppar och vispa lite till. Ser ut som potatismos, men smakar blomkål. Perfekt till helstekta kycklingfiléer och en god sallad.

En mindre uppskattad rätt var då kvällens middagstillbehör, broccolimos. Inte för att jag har någon särskild förkärlek för just mosade grönsaker, men man måste ju variera sig i jakten på ersättningar för potatis, pasta och ris. Men den gröna varianten var alltså inget som kommer att serveras igen vid MacGregors middagsbord. Jag lägger inte ens ut receptet, för jag vill inte att någon annan ska behöva göra samma misstag.

En god inspirationskälla om man vill äta low-carb är annars
Maria Tausons webbsida.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits