Ätit lördagsgodis? Tacka bukspottkörteln för hjälpen!

Trots en rejäl förkylning gav jag (Moira-mamman) mig ut på stan i dag, i sällskap av mamma. Det blev efter stor beslutsvånda ett par oerhört snygga blommiga skor, jag blir glad bara jag ser dem! Tack mamma! Mötte upp med Moira och pappan på stan, tog en vända till apoteket och med två stora kassar diabetesgrejer styrde vi stegen mot Åhléns för att äta lunch. Moira fick pannkakor med lite sylt (eftersom de inte har lightsylt) och en Cola light. Mums.

 

Väl hemma var pappan duktig och klippte det långa, saftiga gräset. Skönt, nu slipper vi skämmas över att vara de enda i grannskapet som inte friserat mattan. Så välvårdat det ser ut med en gång! Om vädret tillåter så ska jag knäböja i rabatterna i jakten på maskrosor och annat ovälkommet.

 

Storebror har varit nästan hela dagen med morfar i Leksand, på medeltidsmarknad. De verkade rätt nöjda med dagen båda två. Mycket folk, gycklare och annat pack, skojig mat (kolbulle?) och mycket att se på, tornerspel bland annat.

 

Moiras värden har varit osannolikt fina idag. Hela dagen! Men det är ju lördag, och vi har mätt upp dagens lilla godisportion som hon fick som efterrätt efter middagen, så det ska bli intressant att se hur hon ligger till kvällis. Vi har alltid lika svårt att dosera insulin för sötsaker (vilket hon inte får särskilt ofta). Man inser inte hur otroligt mycket kolhydrater det är i en liten godisbit!

 

Vi som inte har diabetes har alltid socker i blodet motsvarande ca 2 (två!) sockerbitar. Smaskar vi i oss extra socker eller kolhydrater så sätter bukspottkörteln omedelbart igång att producera insulin som ska ta hand om sockret och se till att det lämnar blodet och når musklerna. Nästa gång du myser med en påse lördagsgodis - glöm inte att tacka bukspottkörteln som fått jobba på övertid! Då kan man ju förstå att varje extra godisbit som en person med diabetes äter kräver en hel del insulin tillfört utifrån. Men hur mycket, det är frågan. Vi tillämpar kolhydraträkning i viss mån, men eftersom diabetesvården i Dalarna inte lär ut detta så har vi fått läsa oss till hur man gör, och provat oss fram. Vi hoppas på att vi "gissade" rätt i dag.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits