Precis som alla andra

Diabeteslägret i Tandådalen är en helt underbar upplevelse. Ungar i alla åldrar med syskon och föräldrar med ett enda gemensamt - ett eller flera av barnen i familjen har diabetes. Framför allt skönt för diabetesbarnen att känna att de inte är ensamma eller annorlunda, men också för syskonen att hitta nya kompisar som förstår precis hur det är att ha diabetes i familjen.

 

Det är en härlig syn i matsalen strax innan maten serveras. På varje bord plockas blodsockermätare upp och det sticks och pips både här och där. Det diskuteras vilken dos som är lämplig med tanke på att barnen badat hela dagen (en enorm kaloriförbrännare) och också med tanke på vilken mat som serveras. (Landstinget stod för maten, och åtminstone våra ungar minskade på matintaget när det serverades orientalisk wok som mest liknade kalops.) Insulinpennor trollas fram och lagom doser injiceras på bara magar. Inga nyfikna blickar från omgivningen, utan en avslappnad stämning där diabetesbarnen känner att de är som alla andra.

 

Vi hade några tuffa nätter i början av veckan med ständiga blodsockerkontroller. Bad hela dagarna och inte så mycket mat krävde rejält minskade insulindoser. Vi fick till och med minska på det långtidsverkande basinsulinet för att hon inte skulle bli alltför låg. Ändå fick vi väcka lilla fröken flera gånger varje natt och mata med smörgås och mjölk. På morgonen borstade hon yrvaket smularna ur sängen och undrade om hon varit låg på natten. Som så många andra diabetesbarn sover hon sig igenom nattmålen och minns oftast ingenting morgonen efter. Det gör dock vi föräldrar som har permanenta svarta ringar under ögonen nuförtiden.

 

Så är det helt suveränt för oss vuxna också att få träffa andra diabetesföräldrar som man inte behöver förklara något för, de vet precis hur man har det ändå. De mer erfarna delar med sig av sina erfarenheter och stöttar oss "nybörjare". Vi i vår tur berättar om de senaste rönen och tips, som de andra kanske missat att få information om.

 

Det är ett helt år till nästa gång och vi längtar redan!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits