Puh, vilken vecka!

Moira har nu fått sin pump och är mäkta stolt över den. Allt fungerar bra, men det är mycket nytt att lära sig, och lite stressande med alla tekniska saker än så länge. Just nu undrar vi om nålen verkligen hamnade rätt när vi bytte i eftermiddags, hon har varit lite oroväckande hög sedan dess. Vi ska kolla om en stund och se hur det verkar, i värsta fall får vi sätta om nålen på ett annat ställe. Tack och lov har vi hjälp och stöd hos en annan "diabetesmorsa" som övervakade nålbytet idag och kom med några goda råd. (Det kändes tryggt så). Jag får ringa henne om det strular ikväll.

Sedan Moira fick pumpen så har nattvärdena sett helt annorlunda ut mot tidigare. Mycket jämnare och lägre, framför allt. Det ser ut som om vi så småningom kanske kan få sova på nätterna istället för att kolla blodsocker och ge extra insulin! (Vi törs inte ropa hej riktigt än, men det ser ju onekligen lovande ut). Vi har också njutit av att slippa passa tider för Levemir två gånger varje dygn, och vilken lättnad det är att slippa ta en extra injektion med penna när hon kommer på att hon vill ha en extra macka till mellis! Jag har läst att andra föräldrar upplever det som om de får en del av sitt gamla liv tillbaka när barnet skaffat pump, och jag börjar förstå vad de menar. Det här verkar bra. Väldigt bra.

Nedräkning

Insulinpennor fungerar bra. Men det långtidsverkande insulinet måste tas vid samma tidpunkter varje dag. Det här ställer till det för Moira som inte har kunnat följa med en kompis hem efter skolan för att stanna på middag och bli hämtad lite senare. Bästa tiden för hennes kvällsinjektion av det långtidsverkande Levemir har varit 17.30, och hon vill inte ta den själv (ges i benet, lite svårt att komma åt tycker hon). Levemiren har väl varit smolket i bägaren för Moira, annars har hon varit nöjd med sina "pennor".

Men nu är det nedräkning av Levemiren. "Efter den här är det bara fyra gånger kvar, sedan har jag pump!" Lite pirrigt är det, men mest spännande verkar det som. Några dagar kvar bara, sedan är det dags!


En pump, tack!

Igår ringde de från lasarettet. De hade fått ett återbud till nästa grupp barn som ska få pump. Moira stod först i kön och nu undrade de om vi var intresserade av ta reservplatsen. Ingen tvekan, självklart! Så nu är det pirrigt må ni tro, det är spännande för oss allihop. Vi räknar ner dagarna som är kvar med sprutstick i lår och mage, snart blir det ett stick i magen var tredje dag - det är en viss skillnad mot dagens 7-9 injektioner! Så hoppas vi att blodsockret blir lite jämnare och att nätterna blir lite lugnare också.


Lycka

Tänk så glad man kan bli för så lite. Moira har legat perfekt i blodsockret hela natten. 7.2 kl 23.00, 8.2 kl 03.00 och 5.9 kl 06.30. Det går inte att beskriva känslan av lättnad och glädje som sprider sig i en mammas kropp när mätaren piper till och värdet är OK. Speciellt mitt i natten då det betyder att man lugnt kan vända sig om och sussa vidare så sött ...

Är det här verkligen low-carb?

När människor runt oss hör att vi äter low-carb så tror de att det är en diet, ett sätt att äta nyttigt. De är ofta övertygade om att fett är farligt och att nyttigt är lika med magert. Därför blir de ibland förvånade när vi bjuder på en god middag med grädde i såsen och lyxig dessert. I kväll hade vi middagsgäster som känner till hur vi äter och därför förväntar sig fet mat utan kolhydrater. De blev inte besvikna. Så här såg menyn ut:

- Välkomstsnacks: stavar av parmesanost lindade i parmaskinka (Moira fixade), nötter
- Parmalindad fläskfilé med balsamsås och blomkålsmos, grönsallad
- Dessert: pannacotta med färska hallon

Ugnsstekta potatisklyftor fanns för barnen och gästerna, om de skulle sakna kolhydraterna. Men det gjorde de inte.

Här kommer recepten för den som vill prova:

Parmarullar
Parmesanost, skuren i fingertjocka stavar
Parmaskinka, skivor delade på två, det behövs inte så mycket till varje
Ruccolasallad

Rulla in en oststav och ett salladsblad i varje skinkskiva. Lägg upp på ett fat och garnera med resterande sallad.

Parmalindad fläskfilé med balsamsås ur Ola Lauritzson och Ulrika Davidssons bok "Våra bästa GI-recept"
4 port
500 g fläskfilé
5-6 soltorkade tomater (jag köpte inlagda i vitlöks och örtolja, Ridderhielms)
1/2 kruka basilika
50 g färsk parmesan
salt och peppar
1 pressad vitlöksklyfta (hoppade över den eftersom tomaterna var vitlökskryddade)
4 skivor parmaskinka
smör

Balsamsås
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor (hoppade jag över, kändes lite malplacerade här)
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Putsa fläskfilén och gör ett snitt längs hela filén. Grovhacka tomaterna, hacka basilikan och riv parmesanosten fint. Blanda alltsammans (med vitlöken om man vill) och lägg i snittet. Salta och peppra. Linda parmaskinkan runt filén. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna, lägg över i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 15 minuter.

Blanda grädde, balsamvinäger, kycklingfond (och vitlök om man vill) i en kastrull. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Skiva upp den helstekta fläskfilén i lagom stora skivor och häll över såsen.

Blomkålsmos
4 port
2 stora blomkålshuvuden
25 g smör
1 dl crème fraiche
salt och vitpeppar

Dela blomkålshuvudena i små buketter. Lägg i en stor kastrull med en bottenskyla vatten och smöret. Koka upp och låt småkoka tills blomkålen är helt mjuk, ca 30 minuter. Ta av från plattan och tillsätt crème fraiche. Vispa med elvisp tills det blir ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Panna cotta
4 port

5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1/2 dl socker eller sötningsmedel (fast jag tar lite mindre än 1/2 dl, det blir sötare med sötningsmedel)
2 gelatinblad

Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, på längden. Skrapa ur fröna med baksidan av en kniv. Lägg i fröna och själva vaniljstången i grädden. Värm upp och låt sjuda ca 10 minuter. Sila av grädden och rör ner sockret eller sötningsmedlet. Låt svalna en stund. Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Krama ur bladen och rör ner dem i den varma grädden tills de smält helt. Fördela blandningen i 4 vackra glas. Låt svalna och låt dem sedan stå och kallna helt i kylen (minst några timmar).

Servera gärna med någon fruktsalsa, hallon eller gör en gelé som spegel ovanpå pannacottan. Jag har provat hallongelé på tinade passerade hallon som jag lät koka upp. Rörde ner lite sötningsmedel och lite gelatinpulver, skedade över den kalla pannacottan och lät stelna en stund.

Smaklig spis!

Lunchlåda idag igen

När man äter LCHF (Low-Carb High-Fat) så äter man mycket och gott. Fint kött, fet fisk, mycket ost, grädde crème fraiche (inga magra alternativ här inte) och nötter. Bland annat. Biff med bearnaise. Lax med hollandaise. Färsbiffar med gräddsås. Drömkäk för en som är uppväxt med lätt-och-lagom och viktväktarpoints. Det är ett nöje att planera veckans middagsmeny (barnen får förstås en lagom dos kolhydrater till maten också, oftast någon pastavariant). Så länge vi äter hemma och lagar maten själva är allt frid och fröjd.

Problemen börjar när vi ska äta någon annanstans. Allra helst på lunchrestauranger. Där är kolhydrater ofta själva basen i måltiderna, helst omgivna av mjölredda såser. Många restauranger skyltar vissa rätter som låg-kalori vilket i och för sig är bra för då vet vi vad vi INTE ska äta. Just idag ska lilla lunchgänget ut och fira av en kollega som slutar i morgon. Hon har valt att gå på en vegetarisk restaurang här i stan. Eftersom jag ätit där själv tidigare så vet jag att det inte finns något jag kan äta, så jag äter medhavda lådan istället. Kollegorna undrar frågande varför jag inte kommer med, vegetariskt är väl nyttigt - eller? Suck. Ugnsstekta potatisar, pastasallader, bönor i olika röror och inläggningar, rårivna sallader med morötter i ... nja, inte riktigt min drömmeny. Oliverna brukar vara bra, men oliver allena kan man ju inte leva på. Så jag får äta min medhavda låda, LC-köttfärspaj och kokt broccoli med parmesancrème. Mmmm ...


Jag har bestämt mig

- Jodu mamma, vet du en sak ...
- Nej, gumman, vadå?
- Jag har funderat klart nu och jag har bestämt att jag vill ha pump.
- !?
- Jo, när jag tänker på pump nu så känns det inte lika läskigt längre. Jag vill ha en. En blå.

Så lät det häromkvällen när Moira efter att ha funderat över detta med pump länge och väl äntligen hade bestämt sig. Det pirrade till i maggropen, ska det nu bli av - det som vi väntat så länge på? Nu väntar vi bara på ett datum från barnmottagningen, troligtvis blir det någon gång i början av hösten. Jag törs inte riktigt ropa "hej" innan vi är över den berömda bäcken, men nu är vi ju i alla fall på rätt väg!

Bara pannkaka

Så skönt att vara tillbaka i gamla rutiner nu när semestern är slut! Ingen mer glass eller frukost med rostat bröd, nej nu är det low-carb som gäller och det tackar inte minst magen för. Visst kan det smaka bra med en bulle ibland, men åtminstone min mage blir snabbt uppblåst och bråkig när jag käkar kolhydrater. Nu är den redan - efter en vecka med omelettfrukost och utan pasta, ris eller potatis till måltiderna - lugn, tyst och snäll igen.

Någon som inte lika gärna ratar kolhydraterna är Moira. Pannkaka har länge varit älsklingsrätten trots att vi förfasar oss varje gång vi räknar ut kolhydratinnehållet i en portion (för att kunna bestämma hur mycket insulin hon behöver). Men jag har åtminstone gjort receptet lite bättre med fullkorn och PO-fiber, och med lite råa morotsstavar serverade till så blir det ändå inte så tokigt. Moira säger nu att det är de godaste pannkakorna som finns, de är till och med bätre än de på Åhléns. Det ni! Här är receptet:

Lite nyttigare pannkakor
3 1/2 dl specialvetemjöl fullkorn
1/4 dl PO-fiber (potatisfiber ger finare blodsockerkurva - finns på glutenfria hyllan)
ca 5 dl vanlig mjölk
3 ägg
1 krm salt
smör till stekning, inga margariner eller annat otäckt, riktigt smör ska det vara

Blanda mjöl, PO-fiber och salt. Vispa ner en del av mjölken tills smeten är klumpfri. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Låt gärna smeten stå en stund och svälla innan pannkakorna steks i smör i stekpanna. Vi serverar light-sylt till, en av de få produkter med sötningsmedel som kommer innanför vår dörr och det enkom för att Moira hävdar att den smakar bättre än vanlig sötad sylt.

Mot nya höjder

Senaste HbA1c-värdet var det högsta Moira har haft sedan hon fick diabetes. Vi blev inte speciellt förvånade - vi har brottats med höga värden rätt länge nu. Det känns som om vi höjer och höjer insulindoserna, både det långtidsverkande och måltidsinsulinet, men utan resultat. Vi kliar oss i huvudet och undrar varför den extra höga dosen till maten inte verkar ha tagit alls.

Ett tag var vi inne på att hon kanske har känningar som vi inte märker och att de höga värdena är rekyler från det låga blodsockret. Men efter det senaste läkarbesöket har vi kommit fram till att det nog helt enkelt är tillväxthormonerna som är boven i dramat. Hon växer som en tok, har rakat iväg i höjden flera centimeter sedan förra besöket och humöret avslöjar att förpuberteten nu är ett faktum ...

Aldrig har vi väl längtat efter en pump som nu. Den kan kanske hjälpa oss att både få ner HbA1c-värdet och att få nätter utan behov av extra insulin. Moira står i kö för pump, så nu väntar vi bara på kallelsen. Håll tummarna för att vi får den snart och för att det blir en bra lösning för Moira (och oss).

hits