Och där åkte nålen

Efter frukost i morse så råkade Moira glömma pumpen på bordet när hon reste sig upp. "Aj" sa hon och höll sig för magen, men sen var allt bra igen. Trodde vi. Men till lunchen så hade hon 25,7 i blodsocker. "Nej du mamma, nu är det något som är fel" sa pluttan och gick genast och tvättade händerna en gång till, noga, noga med tvål och allt. Hon kollade blodsockret igen och då visade mätaren 27,0. Tur att vi har de gamla pennorna kvar, för det blev ett par extra enheter snabbinsulin direkt i magen, och lunchdosen fick hon också med penna.

Förmodligen åkte nålen ut en smula vid rycket tidigare i dag, eller knickade till sig på något sätt. Så under några timmar på förmiddagen så har hon helt enkelt inte fått något insulin. Vi satte Emla-salva för att kunna sätta en ny nål en timme senare, och då låg hon fortfarande på 25,3. Men hon mådde bra! Inget illamående eller andra symptom på högt blodsocker. För säkerhets skull kollade vi även ketonerna i blodet, för om hon både har högt blodsocker och ketoner så finns det risk för ketoacidos, insulinbrist, och det måste behandlas omgående. Utan knot stack hon sig ännu en gång i fingret och klämde fram en jättedroppe till ketonmätaren som fullkomligt slukar blod. Mätaren visade 0,4. Det borde vara 0, men under 0,6 är ingen större fara.

Men nu har hon satt sin nya nål (som hon sätter alldeles själv för övrigt, vi är testpiloter för en ny nål som heter Cleo som hon klarar av att sätta på egen hand) och har fått lite extra insulin. Det kommer att bli ett gäng extra stick i de små fingrarna idag innan vi kommit tillrätta med det här. Det är första gången hon ligger så högt sedan hon fick diabetes. Hon konstaterade själv att det nog är rekordvärde, förutom vid debuten. Håll nu tummarna för att nästa koll visar sådär 5,3 ...

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits