Kanelbullens dag

Att ägna en hel dag åt en kolhydratbomb anser jag vara under all kritik. Men nu är det en gång så att just idag, den 4 oktober, är utsedd att vara "kanelbullens dag" och det har väl knappast undgått någon i det här landet. Inte heller har det undgått vår kära dotter, som faktiskt också fikar någon gång emellanåt när det passar. Idag har hon legat fint hela dagen så då kan hon få en hembakt bulle till kvällis-fikat. Jag har anpassat receptet så att det ska bli lite bättre bullar, lite grövre för magen att jobba med och lite färre och långsammare kolhydrater.

Långsamma bullar, ca 40 st

50 g jäst, blå förpackning
5 dl vanlig mjölk (3% fett)
150 g riktigt smör, gärna ekologiskt, rumsvarmt i bitar
1 dl vit baksirap
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 ägg
1/2 dl PO-fiber
ca 12-15 dl specialvetemjöl fullkorn (alternativt något mindre mängd vanligt specialvetemjöl + 1 dl grahamsmjöl)

Fyllning:
100 g smör
kanel
strösocker
1 ägg til pensling

Blanda alla ingredienser och det mesta av mjölet i en bunke, gärna i en hushållsassistent. Du behöver inte smälta smöret och ljumma mjölken eller lösa upp jästen först, det går alldeles utmärkt att blanda allt på en gång. Knåda länge, ca 10 minuter i assistent. Tillsätt ev. mer mjöl om det blir väldigt kladdigt, men tänk på att degen ska vara ganska lös. Mjölet sväller under jäsningen och då blir degen fastare. Låt den knådade degen jäsa under bakduk i bunken ca 2 timmar. (Kalla och rumsvarma ingredienser kräver längre jästid än 37-gradiga, men det blir sååå mycket bättre slutresultat.)

Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda luften ur degen. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca 1/2 cm tjock. Bred rumsvarmt smör på kakan och strö över rikligt med kanel men endast lite socker. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg i pappersformar på plåtar och låt jäsa en gång till under bakduk, tills bullarna fått dubbel storlek, ca 30-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad mandel.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 7-10 minuter.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits