Lösningen på gåtan?

Moiras värden är i princip alltid höga på natten. Det senaste året har vi kollat hennes blodsocker klockan tre varje natt, eftersom det allra oftast behövs en påfyllnadsdos med insulin då. Värden på 10-15 är vanliga, ibland ännu högre. Någon gång emellanåt har hon ett fint värde på sådär 7, men det händer alltför sällan för att vi ska kunna se någon trend och sluta med nattkontrollerna.

Senaste veckorna har hon varit låg på kvällen, ibland redan vid kvällsmålet, men ibland framåt 22-23-tiden. Igår kväll var hon riktigt låg, 2,9 klockan elva, det var en besvärlig känning och det tog lång tid att få upp blodsockret till en OK nivå. (Det var inte heller särskilt lätt att väcka lilltjejen flera gånger för att få henne att äta och dricka.) Sen blev hon naturligtvis hög till klockan tre, en helt väntad rekyl på 14,8.

Men i morse vid frukosten, när vi diskuterade hennes mysko värden som vi hittills låtit förklaras av förpubertala hormontoppar, så kom vi att tänka på en annan diabetesfamilj med liknande problem som vi läst om. Barnet hade återkommande höga värden som de försökte få ner genom att successivt öka doserna av det långtidsverkande insulinet, men situationen förvärrades snarare än förbättrades. De satte då in en blodsockermätare för kontinuerlig mätning och upptäckte då att deras barn hade känningar som de aldrig märkte och som kroppen själv kompenserade för genom att släppa sin sockerreserv från levern, vilket resulterade i höga "oförklarliga" värden som i själva verket var rekyler. Inte förrän de sänkte det långtidsverkande insulinet kraftigt sjönk de höga värdena och blodsockerkurvan blev åter balanserad.

Kan det vara så att Moira har känningar som varken vi eller hon märker när hon somnat på kvällen? Så att det fina värde vi oftast mäter vid elvatiden egentligen är en rekyl på väg upp? Ikväll ska vi sänka Levemiren ett par enheter så får vi se om några dagar om det har någon effekt. Håll tummarna.

Kommentarer:
Postat av: anna

skaffa pump! då kan er dotter ta insulin själv utan några som helst problem. några tryck på pumpen så är det klart. det går att göra otroligt bra finjusteringar. (möjlighet att dosera med intervall om 0,05 IE) nattliga värden kan ställas in perfekt om ni kör med en CGMS i några dygn. ni måste ju slappna av lite. det är helt ohållbart att köra på med tre koller dygnet runt. extrem kontroll leder oftast till en massiv revolt senare. tänkvärt.

2006-05-01 @ 13:19:30
Postat av: anna (igen)

givetvis menade jag tre koller per natt och inte något annat!

2006-05-01 @ 13:26:32
Postat av: Ulrika på den här bloggen

Anna: Javisst hade pump varit bra. Vi har t.o.m. provat på att sätta infusionsset på magen, men Moira vill av olika skäl inte ha pump och det måste vi respektera. För att pumpregim ska fungera tror jag att hon själv måste ha en positiv inställning till den. Det kanske kommer med tiden, hon träffar ibland kompisar med pump och kanske kan deras positiva erfarenheter smitta av sig på henne.

Men om nattvärdena beror på en rekyl så ska det gå att ordna med sänkta insulindoser på kvällen, så det är vårt hetaste spår just nu.

Vad gäller "extrem kontroll" på nätterna så är det inget hon själv märker (såvida hon inte är låg och måste äta förstås, men i de fallen är det väl bra att vi kollade? Inte sant?).

Vi anser inte att vi har en överdriven kontroll, utan gör det vi måste. Hur kan man låta sitt barn ha värden på runt 15 utan att göra något åt det när man vet vad följderna blir så småningom?

Vi har en bra diskussion om detta med Moira, och vi kommer att göra allt för att hon ska ha en sund inställning inte bara till sin diabetes, utan också till kost och motion under hela sin uppväxt. Blir det revolt så hanterar vi det då.

2006-05-01 @ 13:46:19
Postat av: Daniel

Vår pojke hade alltid höga värden på nätterna. Först hade vi bara Levemir på morgonen, sedan delade vi upp den och tog på kvällen också. Trots det låg värdena fortfarande högt och mot slutet var vi uppe varje natt och sprutade 1-2 E x flera av NovoRapiden för att få ner morgonvärdet. För tre dagar sedan bytte vi till pump och som genom magi blev nätterna perfekta, samtidigt som dygnsbehovet insulin blev lägre. Det var nästan som att han hade blivit resistent mot Levemiren. Om det inte är nattliga rekyler som er flicka har, kanske ni kan pröva Lantus (om pump inte är ett alternativ)?

2006-05-18 @ 22:17:14
Postat av: Ulrika på den här bloggen

Daniel: Tack för din kommentar! Det är verkligen roligt att höra att det fungerar bra med pumpen för er del, hoppas att det fortsätter så. Det låter som en dröm med fina nattvärden.

Moiras nattvärden är lite hipp som happ just nu. Ibland ligger hon fint hela natten, men inte tillräckligt ofta för att vi ska kunna slappna av.

Tack för tipset om Lantus- Vi hade Lantus när hon debuterade, och det går vi inte tillbaka till eftersom varje injektion sved som bara den, det var gråt och tandagnisslan morgon och kväll. *svettigt*

Jag läste upp din kommentar för Moira, men jag hann inte ens läsa till slutet innan hon avbröt mig med "Nej, mamma, jag vill inte ha någon pump!".
Så vi får kämpa på med nattkontroller. Suck.

2006-05-19 @ 18:48:54

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits