Varför stirrar de?

Hur många gånger har din blick stannat bara lite för länge på någon som sitter i rullstol eller har något annat funktionshinder som syns? Det är lätt hänt, trots att man inte menar något illa. Det känns ibland lika illa att vika undan med blicken. Många av oss borde tänka mer på att se människan och inte funktionshindret.

Moiras diabetes syns för det mesta inte. Men är vi på stan och ska äta lunch eller mellis så blir sjukdomen helt plötsligt synlig. Vi brukar försöka smyga lite med blodsockerkoll och insulin, tänka på vilket bord vi väljer i restaurangen och så, men alltid är det någon som uppmärksammar vad vi håller på med.

Moira har överseende med barn som tittar när hon kollar sitt blodsocker eller tar insulin. Hon förstår att de är intresserade och undrar vad det är för manicker hon håller på med. Men när vuxna människor stirrar blir hon irriterad. De borde veta bättre! Är hon på humör så stirrar hon tillbaka, ilsket. Men det hjälper bara ibland. Andra gånger orkar hon inte vara kaxig utan frågar uppgivet "Men mamma, varför måste de stirra så? De är ju vuxna!" Vad svarar man på det? Man undrar hur folk tänker ibland.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits