Vi kan rädda dem

Är det någon som har sett trailern på TV4 för deras program Vi kan rädda dem som sänds kl.20.00 imorgon (måndag 8/8)? Programmet skall handla om diabetes och vi sitter här med spänd förväntan på att få ta del av innehållet. Vi undrar hur programmet är upplagt och om de kommer att hålla sig till sanningen. Många gånger så överdriver TV eller helt enkelt använder sig av sensationsjournalistik. Trailern är ganska så skrämmande, åtminstone för vår lilla dotter som såg den.

"Kan man dö?" frågade hon direkt efter trailern.

Det sägs rakt ut i trailern och hon blev självklart orolig. Vi har diskuterat följdsjukdomar och så vidare med henne, vi har till och med talat om döden men man skulle kunna säga att vi snarare tassat runt problemen än gått rakt på som man gör i trailern. Hon är nio år och kommer med tiden att lära sig mer och mer om sjukdomen så vi har inte velat tynga hennes sinne med mer än vad vi behövt. Vi tror att det är rätt sätt för oss. När hon frågade oss om döden i samband med att hon såg trailern så blev det en längre diskussion om vad som händer om man verkligen missköter sin diabetes, något som hon definitivt inte gör. Detta lugnade henne och jag tror ärligt talat att hon redan glömt trailern. Visst finns det där inom henne men det är nog ingenting som kommer att göra att hon sover dåligt (sova dåligt-delen sköter föräldrarna så bra själva). Så tack (ironiskt) TV4 för att ni skrämde upp dottern.

 

Samtidigt så har jag förståelse för hur TV4 lägger upp sin reklam för programmet. Det låter både skrämmande och intressant och kan nog få både en och annan att titta. Och det är viktigt att folk tittar och tar till sig och lär sig om sjukdomen. Det är viktigt för oss att skolan och omgivningen får upp ögonen för vad det innebär att ha en sjukdom som inte syns på utsidan. Vi hoppas som sagt bara att de lägger fram det på rätt sätt. Ni som läser bloggen, ta er gärna tid och se programmet imorgon. Det vore intressant att höra vad "utomstående" tycker. Och tack (denna gång utan ironi) TV4 för att ni belyser diabetes.


Kommentarer:
Postat av: Bloggblad

Hon är väl i den åldern när man börjar fatta vad döden är, på riktigt alltså. Och det är jobbigt. Att man kan dö av en himla massa annat man gör varje dag, cyklar t.ex. är ju ingen tröst.
Vi har haft ett annat medicinskt problem som också slås upp på detta maffiga smaskiga sätt ibland - som om bara "det värsta" duger som trailer...


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits